عملکرد گذشته رهبران کسبوکار در شرکتها
همه دوست داران حوزه کسبوکار، مدیران و صاحبان کسبوکار با لیست ۵۰۰ شرکت برتر فورچون(Fortune 500) آشنایی دارند. هرسال فورچون، این لیست را بهروزرسانی میکند و 500 شرکت برتر اقتصاد آمریکا را به تصویر میکشد؛ اما نقطه قابلتأمل ما در این مقاله، بررسی این شرکتها ازلحاظ درآمد و نام آنها نیست، بلکه ازلحاظ طول عمر این شرکتهاست.
نتایج نشان میدهد که فقط ۶۱ شرکت موجود در لیست ۵۰۰ شرکت برتر فورچون در سال 1955، یعنی فقط ۱۲ درصد این شرکتها، در لیست ۵۰۰ شرکت برتر فورچون در سال ۲۰۰۵ بودند. این جمله برای رهبران کسبوکار در قرن بیست و یکم به چه معنا میتواند باشد؟
اغلب مدیران و رهبران کسبوکار در قرن بیستم میلادی، آوازه طول عمر شرکت خود را حداقل بالای 50 سال میدانستند. درحالیکه این ارقام در قرن بیست و یکم به حدود ۱۵ الی ۲۰ سال رسیده است. این ارقام رهبران کسبوکار را به چه نتیجهای میرساند؟
بررسی مقایسهای لیست 500 شرکت برتر فورچون سال 1955 و سال2017
درگذشته رهبران و مدیران کسبوکار با اتکا بر استراتژی فعلی کسبوکار خود فارغ از میزان موفقیت کنونیشان، برای حرکت به سمت آینده برنامهریزی میکردند؛ اما حال وضعیت فرق کرده است، هیچ مدیر و رهبر کسبوکاری، در قرن بیست و یکم نمیتواند با اتکا به میزان موفقیت کنونیاش، برای حرکت به سمت آینده، به همین استراتژی فعلی کسبوکار امیدوار باشد چراکه دیگر اقتصاد سنی توان مقابله و عرضاندام با اقتصاد دیجیتالی را ندارد و خواه یا نا خواه در آینده نزدیک، اقتصاد دیجیتال، کلیه شرکتهایی که با ایدههای عصر صنعتی کار میکنند را از صحنه کنار خواهد گذاشت.
تغییر جایگاه رهبران کسبوکار بر اساس لیست ۵۰۰ شرکت فورچون بهطور فزایندهای تحت تأثیر فناوریهای دیجیتال است.
از مقایسه بین آمار لیست ۵۰۰ شرکت فورچون در سال ۱۹۵۵ و ۲۰۱۷ فقط 60 شرکت از لیست سال ۱۹۵۵ در لیست ۲۰۱۷ حضور دارند یعنی حدود ۱۲ درصد.

بیاید این سه گروه از شرکتها را در زیر بررسی کنیم:
گروه A:
American Motors, Brown Shoe, Studebaker, Collins Radio, Detroit Steel, Zenith Electronics and National Sugar Refining
گروه B:
Boeing, Campbell Soup, Colgate-Palmolive, Deere, General Motors, IBM, Kellogg, Procter and Gamble, and Whirlpool.
گروه C:
Amazon, Facebook, eBay, Home Depot, Microsoft, Google, Netflix, Office Depot and Target.
همه شرکتهای حاضر در گروه A، در لیست 500 شرکت برتر فورچون شرکت سال ۱۹۵۵ حضور داشتند ولی در سال ۲۰۱۷ حضور نداشتند.
همه شرکتهای حاضر در گروه B، هم در لیست سال ۱۹۹۵ بودند و هم در لیست ۵۰۰ شرکت برتر فورچون سال ۲۰۱۷.
همه شرکتهای حاضر در گروه C، در لیست ۵۰۰ شرکت برتر سال ۲۰۱۷ حضور داشتند ولی در سال ۱۹۵۵ نه.
بررسی نتایج موجود بین لیست ۵۰۰ شرکت برتر فورچون سال ۱۹۵۵ و ۲۰۱۷ نشان میدهد که ۸۸ درصد این شرکتها از سال ۱۹۵۵ به بعد با ورشکستگی مواجه شدهاند. ( ادغام با یک شرکت دیگر یا خریداری توسط آنها) و یا اینکه باوجوداینکه هنوز به حیات خود ادامه میدهند ولی در لیست ۵۰۰ شرکت برتر فورچون حضور ندارند. بسیاری از شرکتهای برتر لیست شده در فورچون سال ۱۹۵۵، امروزه یا ناشناخته هستند و یا به دست فراموشی سپردهشدهاند؛ مانند (Armstrong Rubber, Cone Mills, Hines Lumber, Pacific Vegetable Oil, and Riegel Textile) و … )
درسهای اقتصادی از فناوریهای دیجیتال در حال ظهور
تقریباً حقایق نشان میدهد که 9 شرکت از 10 شرکت موجود در لیست برتر فورچون سال ۱۹۵۵، یا از بین رفتهاند یا ادغام و یا خریداریشدهاند. این نشاندهنده آن است که همین تغییر و تحول میتواند در لیست ۵۰۰ شرکت برتر فورچون سال 2017 در 60 سال بعد یعنی ۲۰۷۷ رخ دهد و شرکتهای جایگزین، شرکتهای با صنایع جدید و نوظهور هستند؛ و این نشانه مثبتی از پویایی و نوآوری در اقتصاد در حال جریان، جهانی میباشد.

گزارش سال ۲۰۱۶ شرکت Innosight در خصوص طول عمر شرکتها
تلاطم پیشروی سازمانهای بزرگ در قرن بیستم، شرکتهای برتر فورچون در سال ۱۹۶۵ بهطور متوسط ۳۳ سال در این لیست ماندند. درحالیکه این دوره بهطور متوسط به ۲۰ سال در سال ۱۹۹۰ کاهش یافت؛ و اکنون پیشبینی میشود که این طول عمر به ۱۴ سال در سال ۲۰۲۶ کاهش یابد. با روند فعلی حدود نیمی از ۵۰۰ شرکت برتر فورچون طی ۱۰ سال آتی جایگزین دیگر شرکتها خواهد شد. این نشاندهنده ورود به دورهای از افزایش بیثباتی برای شرکتهای پیش رو در طیف وسیعی از صنایع هستیم که تا ۱۰ سال آینده به طول خواهد کشید.

تغییر روند رتبهبندی شرکتها در قرن بیستم و بیست و یکم در فورچون
درس دیگر اقتصادی نشان میدهد که شرکتهای موجود در لیست ۵۰۰ شرکت برتر فورچون باگذشت زمان به روند بینظمی بازار با پیگیری بیپایان فروش و سود هایی که فقط میتوانند حاصل شود، هدایت میشوند و در این روند بینظمی، خدمت به مشتریان باقیمت پایین، محصولات و خدمات باکیفیت بالا و خدمات عالی برای مشتریان بیش از همه جلوهگر هستند. این روند به نفع مصرفکنندگان است که موجب میشود که بنگاههای اقتصادی در رقابت برای گرفتن سهم بازار و رضایت مشتری به سود کمتر قانع باشند. امروز لیست ۵۰۰ شرکت برتر فورچون بر اساس سود، دارائی یا تعداد کارمندانشان رتبهبندی نمیشوند، بلکه بر اساس آنچه درنهایت مهمترین شاخصه اقتصاد بازار فعلی است، یعنی درآمد فروش موردسنجش قرار میگیرند؛ و این یعنی اقتصادی چیزی جز خفگی مداوم بنگاهها را در پی ندارد.
نتیجهگیری:
بر اساس مطالب فوق آنچه رهبران کسبوکار در قرن بیست و یکم در آیندهنگری و برنامهریزی بنگاههای اقتصادی خود ملاک عمل قرار دهند توجه به فناوریهای در حال ظهور است که بیش از بیش موجب تحول در بازار اقتصادی تأمینکنندگان و شیوه رفتار مصرفکنندگان در پی خواهد داشت.